BABTŲ SODINUKAI

Babtų sodinukas - sotus rudeniukas



1.AUKSIS. Vytėnų sodininkystės ir daržininkystės bandymų stotyje I.Štaro ir D.Bulovienės išvesta derlinga veislė.Obuoliai stambūs,plokščiai apvalūs,vienodo dydžio,beveik atsparūs rauplėms,labai skanūs,aromatingi.Odelė vidutinio storumo,gelsva,įsaulyje su išsiliejusiu šviesiu raudoniu,tamsiai raudonais nevienodais dryžiais.Minkštimas gelsvas,labai sultingas.Obuoliai skinami rugsėjo pradžioje,laikosi iki sausio-vasario mėn.(saugykloje iki pavasario). Obuolius būtina nuskinti iki rugsėjo vidurio.
2.BERŽININKŲ ANANASINIS. Tai sena Lietuviška veislė.Vaisiai skinami rugsėjo pradžioje,vartojami iki lapkričio mėn.,labai stambūs,skanūs,aromatingi,atsparūs rauplėms, tinka ekologiniams sodams.
3.PAULARED. Sukurta JAV,derlinga veislė.Vaisiai skinami rugsėjo pirmą dekadą,vartojami iki lapkričio vidurio.Jie vidutinio stambumo,saldžiarūgščiai,plokščiai apvalūs,labai gražūs.Odelė žalsvai geltona,beveik visa padengta tamsiu išsiliejusiu raudoniu,su vaškiniu apnašu.Obuoliai labai sultingi,labai gera sulčių išeiga.
4.SLAVA PEREMOŽCAM. Sukurta Ukrainoje.Vaisiai stambesni už vidutinius,apvaliai kūgiški,odelė plona,įsaulyje tamsiai raudona,su apnašu.Minkštimas baltas,labai sultingas,rūgščiasaldis.Obuoliai skinami rugsėjo vidury,laikosi iki gruodžio-sausio mėn.
5.SIERINKO. Tai sena Lietuviška veislė.Obuoliai noksta rugsėjo mėn.,galima išlaikyti iki sausio mėn.Odelė žalsva,pereinanti raudonai -rusvais dryželiais. Vaisiai vidutinio dydžio,saldžiarūgščiai,sultingi,aromatingi.
6.PAPRASTASIS ANTANINIS. Sukurta Rusijoje.Vaisiai stambesni už vidutinius,vienspalviai,prinokusių odelė šviesiai geltona.Minkštimas sultingas,tik šiai veislei būdingo specifinio skonio ir aromato.Obuoliai skinami rugsėjo vidury,laikosi iki gruodžio mėn.Žiemą vieni iš ištvermingiausių,rauplėms beveik atsparūs.Ypatingai tinka vartoti sergantiems cukriniu diabetu,valo kraujagysles.Naudojami konditerijoje,ypač tinka obuolių sūrių gamybai.